mars 20

Trøbbel i Sarpsborg! Smittetallene når nye rekorder


Foto via Sarpsborg kommune / arkiv


Trøbbel i Sarpsborg! Smittetallene når nye rekorder

-Kriseledelsen var forberedt på en økning i tallene, og det er en alvorlig situasjon, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje etter at 75 sarpinger fikk påvist koronasmitte i går.


Tøffeste

Sarpsborg står oppe i den tøffeste smitteperioden i pandemien. Dagsrekorden på 45 fra torsdag ble behørig slått med 75 smittetilfeller i går. Det er faktisk omtrent like mange på én dag som for de fem månedene fra april til september i fjor da det var veldig lite smitte i sarpsborgsamfunnet.


Uke 51 var den verste uka så langt med 149 tilfeller. Så langt denne uka er det registrert 200 smittede og det er fortsatt to dager igjen opplyser kommunen på sine nettsider:


-God oversikt

Kommuneoverlege Karianne Jenseg Bergman sier at kommunen fortsatt har god oversikt over situasjonen, tross de høye smittetallene.
-Det muterte viruset har overtatt. Det er mye mer smittsomt og vi ser mange tilfeller på at én smittet person fører til at nær sagt alle han eller hun omgås mye med, også blir smittet. Men gjennom smittesporingen de siste dagene ser vi at de aller fleste har færre nærkontakter enn tidligere. Det tyder på at innbyggerne i Sarpsborg har tatt anbefalingene om redusert sosial kontakt på alvor. Veldig mange av de 75 som ble smittet i går var kjente nærkontakter til tidligere smittede personer.Derfor var vi forberedt på høye tall, noe vi også må være i dagene framover. Imidlertid har vi fortsatt tro på at de strenge tiltakene som ble innført på tirsdag får full effekt om noen dager, siden det tar 4-10 dager fra man blir smittet til man blir syk. Da forventer vi at smittetallene igjen vil gå ned, sier kommuneoverlegen, som fortsetter:


-10 av de smittede fra i går har imidlertid så langt ukjent smittekilde. Det er bekymringsfullt og viser at det er veldig viktig å holde god avstand til andre enn de du bor sammen med, vaske/sprite hender ofte og grundig og at alle holder seg hjemme og tester seg hvis man får symptomer.


-Var forberedt

Ordfører Sindre Martinsen-Evje sier at kriseledelsen var forberedt på en ny dag med høye tall som bekrefter at Sarpsborg er inne i den tredje bølgen med høy smittespredning.


-Det er viktig å minne om at alle som har symptomer må teste seg og at de holder seg hjemme fram til de får negativt prøvesvar. Jeg opplever likevel at de aller fleste innbyggerne fortsatt tar dette på største alvor og at de er innstilt på en annerledes påske også i år, sier ordføreren.


-Kan bli behov for nye tiltak

Er det noe denne pandemien har vist oss, så er det at endringer skjer fort. Kriseledelsen vurderer situasjonen fortløpende og det kan bli behov for enda strengere tiltak, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.
Flere av smittetilfellene denne uka har rammet elever ved Sandesundsveien barneskole – de fleste tilfeller gjennom smitte i husstanden. Skolen har hatt hjemmeundervisning hele denne uka og dermed har det ikke oppstått behov for nye karantener de siste dagene. Skolen vil fortsatt holde stengt hele neste uke, fram til påskeferien. Det vil også Kruseløkka ungdomsskole der mange ansatte er i karantene, noe som gjør det vanskelig med ordinær undervisning.

—-

Aktuell link | Sarpsborg kommune