mars 22

Har analysert mer enn 300 000 koronaprøver


Foto via sykehuset Østfold


Etter at koronaen kom til Norge for et år siden, har senter for laboratoriemedisin i Sykehuset Østfold analysert mer enn 300 000 prøver som er tatt på teststasjonene i kommunene.

– De siste ukene har vi kjørt på mer enn maks kapasitet, sier avdelingssjef Anne Palacios via sykehusets nettsider:Laboratoriet i sykehuset rigget seg raskt for å kunne påvise koronaviruset da de første prøvene kom inn i mars i fjor. Siden den gang har aktiviteten økt betraktelig.


– Medarbeiderne i laboratoriet har gjort og gjør en kjempejobb. Her har det ikke vært mange fridager i løpet av året, sier Palacios.


Mer enn 8 000 positive

Fram til midnatt i går, 21. mars, hadde laboratoriet analysert 307 990 prøver, hovedsakelig fra innbyggere fra kommunene i Østfold og Vestby.
– Det er tydelig at innbyggerne tar oppfordringen fra helsemyndighetene om å teste seg på alvor. Nå når smitten igjen har økt i kommunene her, får vi inn mer enn 2000 prøver hver dag, sier hun.

Av det totale antall prøver som er analysert, har 8194 av dem vært positive.

– De siste dagene har nærmere 100 personer som har vært og testet seg, fått beskjed om at de er bekreftet smittet av korona, sier hun.


Stor økning

For et år siden startet arbeidet med å gjøre laboratoriet i stand til å kunne analysere
6 000 prøver i uka.


– Da var det kun innbyggere med symptomer som tydet på at de kunne være smittet, som ble oppfordret til å teste seg, sier hun.

Ettersom månedene har gått, har antall personer som tester seg, blitt mer enn doblet.

– Det er viktig for oss å kunne gi raske svar på alle prøvene vi mottar. Vi skjønte at vi måtte gjøre endringer hvis vi skulle kunne møte det økende behovet, og i september fikk vi flere analysemaskiner og personell i laboratoriet.

Med nye maskiner på plass, doblet laboratoriet kapasiteten. Nå kan de i utgangspunktet analysere opp til 12 000 prøver i uka.


– Men de siste ukene har både maskiner og medarbeidere arbeidet på høygir. Den siste uken har vi analysert nesten 15 000 prøver, og uken før analyserte vi mer enn 16 000 prøver, sier avdelingssjefen.


—-

Her kan du lese mer om tema på sykehusets nettsider