april 22

Slik holder du deg flytende på sjøen i sommer
Vi går mot nok en sommer med norgesferie, og stadig flere ser frem til en sommer på sjøen. Hold deg flytende: Ta båtførerprøven, og sørg for godt vedlikehold av båten oppfordrer Fremtind i en melding:

– Kjenner du farvannet du skal ferdes i unngår du å gå på grunn, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Koronasommeren 2020 resulterte i et rekordår i antall meldte skader på båter, viser tall fra forsikringsbransjen. I et normalår meldes det om lag 10.000 båtskader i året, men i fjor ble det meldt hele 13.466 skader. Det er 25 prosent mer enn fjoråret, og 12 prosent mer enn forrige rekordår, som var den varme sommeren 2018.

Enklere å ta båtførerprøven

Nielsen mener ferske båteiere gjør lurt i å ta båtførerprøven, uavhengig av alder.
– Nå er det også enklere enn noensinne å ta båtførerprøven, med flere tilbydere av nettbaserte kurs, sier Nielsen.

På grunn av koronasituasjonen har Sjøfartsdirektoratet åpnet for å ta videoovervåket test hjemmefra, og man kan registrere seg på Båtførerregisteret.

– Mange båtskader skyldes at folk overvurderer sine båtferdigheter. Nå er det ekstra mange som tidligere ikke har ferdes på sjøen, som kjøper båt. Er man helt fersk båteier, er det viktig å lære seg om navigering for å unngå grunnstøtinger. Spesielt viktig er det å kjenne skjær og holmer der man ferdes.

Nielsen forteller at det blant forsikringskundene til SpareBank 1 og DNB ble meldt nærmere 2000 båtskader i 2020, en økning på om lag 20 prosent fra året før, og at mange av de registrerte skadene kom av grunnstøting og sammenstøt med brygge.


Glemmer å sette i bunnproppen

Sørg også for godt vedlikehold av båten, så den er i sjødyktig stand.

– En tommelfingerregel er at det årlige vedlikeholdet koster en drøy tusenlapp per fot. Vi anbefaler å gjennomføre service, vedlikehold og konservering av motor hvert eneste år, forteller Nielsen.

Skadeforebyggeren forteller at det er en økning i antall båter som synker. –Mange glemmer å sette i bunnproppen i båten når den blir satt på sjøen. I tillegg mangler mange båter vedlikehold, og er i dårlig forfatning, sier Nielsen.

Båter kan synke fordi lensesystemet tetter seg med rusk og rask. Sjekk skrog for skader i gelcoat, skroggjennomføringer samt bunnventiler. Det er også viktig å sjekke at slangeklemmer sitter godt og ikke har skader.


Husk sjøvettreglene

Sjøvettreglene gir deg noen grunnleggende regler for hvordan du ferdes sikkert i båt. Husk at ulykker skjer når du minst venter det, så ta høyde for det uventede.

•Tenk sikkerhet: Kunnskap og planlegging reduserer risikoen og øker trivselen.

•Ta med nødvendig utstyr: Utstyret må holdes i orden og være lett tilgjengelig.

•Respekter vær og farvann: Båten må bare benyttes under egnede forhold.

•Følg sjøveisreglene: Bestemmelsene om vikeplikt, hastighet og lanterneføring må overholdes.

•Bruk redningsvest eller flyteplagg: Det er påbudt å ha på seg flyteutstyr om bord i fritidsbåter under 8 meter. Fritidsbåter f.o.m. 8 meter skal ha egnet flyteutstyr til alle om bord.

•Vær uthvilt og edru: Promillegrensen er 0,8 når du fører fritidsbåt under 15 meter.

•Vis hensyn: Sikkerhet, miljø og trivsel er et felles ansvar.