mai 03

En kald april med rekordmye vind


Månedstemperaturen for hele landet lå 0,8 grader under den nye normalen i april. Normalen er basert på gjennomsnittstemperaturen for de tredve årene 1991 til 2020. Her fra Bygdøy i Oslo. Foto via Meteorologisk Institutt / H. Mathisen

April var som vanlig lunefull, og bød på rekordmye vind og rekordhøy temperatur. Samtidig var måneden sett under ett kaldere enn normalen opplyser Meteorlogisk Institutt i en melding:

Månedstemperaturen for hele landet lå 0,8 grader under den nye normalen, som er gjennomsnittet for de tredve årene 1991 til 2020. Men sammenlignet med normalen vi brukte før det, de tredve årene 1960 til 1991, lå april 0,5 grader over den gamle normalen.

– Det betyr at april har blitt varmere siden 60-70-80-tallet, men at denne aprilmåneden var noe kjøligere enn de temperaturene vi har blitt vant til siden 90-tallet, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Relativt kaldest var det i fjellet i Sør-Norge, der enkelte stasjoner hadde avvik på rundt 3 grader under normalen.

Les hele månedsrapporten her.


– Et par fjellstasjoner med 15 til 20 års drift satte rekord for kaldeste april. Stasjonen med lengst driftstid av disse var Juvvasshøe, som ble etablert i 2000, og som ligger i 1894 m høyde i Lom kommune i Innlandet, sier Mamen.


Rekordhøy temperatur i Troms og Finnmark

Totalt sett ble april litt kjøligere de fleste steder i landet enn det vi er vant til. Men flere stasjoner i Troms og Finnmark hadde derimot på opptil 2 grader over normalen.

– Det mest bemerkelsesverdige med temperaturen var i nord. 19. april ble det målt 14, 5 grader på Hekkingen fyr på nordsiden av øya Senja i Troms og Finnmark. Så høy temperatur har vi ikke målt der i april på 40 år, sier statsmeteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt.


I Skibotn ble det målt 16,4 grader 20. april.
– Så varmt har det aldri vært i Troms og Finnmark så tidlig i april før, sier Wahl.

Til gjengjeld måtte tromsøværingene måtte måke hele 142 centimeter med snø denne måneden. Det er kun rekordåret 1997 det har falt mer snø enn dette i Tromsø i april.

Rekordmye vind

– På Utsira fyr har vi ikke målt like mye vind som denne aprilmåneden på femti år. Og i Oslo må vi helt tilbake til 1997 for å finne en aprilmåned med mer vind, sier Wahl.

Varmere enn normalen i Arktis

Bjørnøya var den varmeste stasjonen med en gjennomsnittstemperatur på -2,8 grader. Det er 0,7 grader over den nye 1991-2020-normalen.
Gjennomsnittstemperaturen på Svalbard lufthavn var -6,1 grader, som er 2,7 grader over normalen. På Hopen var månedstemperaturen -4,9 grader, som er 3,1 grader over normalen.

Månedens høyeste maksimumstemperatur ble målt 18. april. Adventdalen på Svalbard registrerte da 4,5 grader.