mai 25

Benjamin-prisen til Glemmen videregående. -En skole for elevmedvirkning og mangfold

Elevene Buno Ahmed Shabaan og Mayu Synnøve Eduardo-Carlsen og skolemiljøleder Espen Gressvik Skei mottok Benjamin-prisen fra kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V). Foto: KD

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) kunne i dag dele ut Benjamin-prisen 2020 til elever fra Glemmen videregående skole i Fredrikstad.

– Jeg er imponert over hvordan skolen involverer elevene i arbeidet med å skape en skole der alle føler de kan være seg selv, og der elevene sier de gleder seg hver dag til å komme på skolen, sier Melby i en melding:

I dag ble fire elever fra Glemmen videregående skole tildelt Benjamin-prisen for 2020, i Kunnskapsdepartementets lokaler. Fire engasjerte elever og miljøleder ved skolen fortalte hvordan de hver dag jobber med elevstyrte aktiviteter og har åpen skole også på fritida, der alle er inkludert og kan være den de er.


For Maya Synnøve Eduardo-Carlsen var det ekstra sterkt å motta prisen, som hvert år går til en skole som utmerker seg i sin innsats mot rasisme og diskriminering.


– Jeg er selv halvt afrikansk, akkurat som Benjamin Hermansen var. Jeg identifiserer meg ganske mye med ham, og jeg synes arbeidet mot hat og diskriminering er veldig viktig. Selv om jeg går det første året på videregående kom jeg raskt inn i miljøet og føler meg som en del av skolen, sier Eduardo-Carlsen.


Skolen jobber særlig med «empowerment» – myndiggjøring – og ønsker å la ungdommene selv bruke sine ressurser for å skape mangfoldsarenaer.


– Vi får være med på alt som skjer ved skolen, og under pandemien har vi opprettet en egen Snapchat-kanal og laget filmer av alt som skjer. Jeg tror det er en del av suksessen, at vi får være med på å bestemme hva slags skole vi skal være. Jeg gleder meg skikkelig til å gå på skolen, det er mye kjedeligere å være hjemme, sier Christian Alsaker Henriksen, elev ved skolens medielinje.Benjaminprisen er en skolepris. Prisen deles ut hvert år til en skole som arbeider godt mot rasisme og diskriminering.

Fakta om Benjaminprisen

Prisen bærer navnet til Benjamin Hermansen som ble drept på Holmlia i 2001. Drapet på ham var rasistisk motivert. Skolene som mottar prisen arbeider aktivt mot rasisme og alle diskriminerende holdninger og handlinger. Prisutdelingen finner sted i tilknytning til den årlige markeringen av den internasjonale Holocaustdagen.


Kunnskapsministeren overrekker prisen, og vinnerskolen får en sum på 250 000 kroner. HL-senteret administrerer prisen i samarbeid med Utdanningsdirektoratet, med støtte fra Kunnskapsdepartementet.