juni 16

Fredag blir sommerens mest trafikkerte dag


Foto via Fremtind


Fredag 18. juni blir sannsynligvis sommerens mest trafikkerte dag. Du kan forvente kø og kaos, og har du mulighet bør du unngå å kjøre denne ettermiddagen oppfordrer Fremtind i en melding:Den aller mest trafikkerte dagen i fjor sommer var fredag 19. juni, ved skoleslutt.


– Alt tyder på at det blir mye biler på veiene fredag 18. juni, og først og fremst bør unngå å kjøre mellom klokken 14:00 og 18:00, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.


Data fra nordmenns bilkjøring sommeren 2020 gir indikasjoner på når det er smart å kjøre denne sommeren. Sist sommer kjørte vi mest på mandager, spesielt om morgenen, etterfulgt av fredager, da trafikken var tettest om ettermiddagen. I fjor var det omlag 20 prosent mer trafikk på fredager og mandager enn det var på lørdager og søndager.


– Det er ikke sikkert du bør legge hjemreisen etter en helgetur til mandag. I fjor sommer var det i snitt 30 prosent mer trafikk på mandager enn det var på søndager. Lørdager og søndager er de beste dagene å kjøre på, om du har mulighet til det, sier Nielsen.


Tettpakket med biler på norske veier i sommer


Over 4 av 10 nordmenn planlegger å reise på bilferie i sommer, noe som er en betydelig økning fra i fjor.
I år sier 42 prosent at de skal på bilferie i Norge, mot 32 prosent i 2020. Det viser en undersøkelse Respons analyse har gjennomført for Fremtind.– Som i alle årstider oppfordrer vi bilistene til å ta det pent på veiene om sommeren. Høy fart og forbikjøringer kan skape farlige situasjoner, og du vil nødig være den som forårsaker ekstra lange køer eller i verste fall alvorlige trafikkulykker, sier skadeforebyggeren.Det folk på Vestlandet som i størst grad skal på bilferie, og de skal i hovedsak kjøre i egen region.

9 tips til en trygg bilferie

Vi kjørte like mye bil koronasommeren 2020 som sommeren 2019. Fart og uoppmerksomhet, som mobilbruk, er blant hovedårsakene til store og små trafikkulykker. Skadeforebyggeren har derfor noen råd til alle som skal på bilferie:


•Kjør når du er våken og opplagt. Bytt sjåfør eller stopp om du blir trøtt.

•Hold din plass i køen. Du vil nødig være den som forårsaker farlige situasjoner og enda lengre kø.

•Pakk bilen skikkelig: Det tyngste nederst, og sikre løse gjenstander. Selv de minste gjenstander kan gi fatalt utfall ved en bråbrems.

•Nyere biler og spesielt mange elbiler har god akselerasjon. Ta det pent ut av veikryss, ut av rundkjøringer og når du skal «flette» i kø, inn og ut av kollektivfelt og på motorveien.

•Om du ikke har mobilstativ, la mobilen ligge mens du kjører. Har bilen Bluetooth bør du koble til denne før du starter å kjøre.

•Gjør deg ferdig med tasting før du kjører. Ikke snap, skriv SMS eller plott inn adressen på GPS mens du kjører.

•Ikke stol blindt på alle funksjonene i bilen, som for eksempel ryggekamera. Bilens bevegelser er kun sjåførens ansvar.

•Ta deg tid når du skal parkere og rygg alltid inn på parkeringen, ikke ut.

•Uansett biltype og størrelse på motor: Kjør alltid pent og etter forholdene.