juni 25

Trangt om plassen


Foto via Fremtind


Sommerferien står for døren, og mange lokkes ut på bølgene i år også. Pass på så du ikke må parkere båtdrømmen før ferien er over oppfordrer Fremtind i en melding:


Det går mot nok en hjemmesommer for folk flest. En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til Sparebank 1 og DNB, viser at omtrent halvparten av oss planlegger å være hjemme i sommer.Travelt på sjøen

Det ser ut til at det blir en travel tid på sjøen i år, som i fjor: 1 av 20 oppgir at de planlegger båtferie.
– Vi merker allerede nå at det er flere som er ute i båt, og vi ser en økning i båtskader. Så langt i år har vi 30 prosent flere skadesaker enn til samme tid i fjor, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.


Til sammenligning økte skadesakene på båt med 25 prosent fra 2019 til 2020.


Ikke ødelegg båtferien før den har begynt

– Båtverkstedene melder at de har begrenset kapasitet i sommer. Dersom noe skjer med båten din, kan du altså risikere å måtte vente til høsten for å få den reparert. Det er jo en ekstra god grunn til å ta det rolig på sjøen i sommer, sier Nielsen.


Skadeforebyggeren forteller at det er en økning i antall båter som synker, og at det har vært en økning på om lag 40 prosent på sammenstøt fra 2019 til 2020.
Ferske båteiere bør lære seg å kjenne skjær og holmer der de ferdes, og bli gode på navigering for å unngå grunnstøting. Alle bør kunne Sjøveisreglene, og vite når man har vikeplikt.


– Det er mange nye båtfolk, som ikke har så mye erfaring. Det kan være lurt å holde seg unna de mest populære stedene, hvor det er mange båter på liten plass, til du har fått mer erfaring med å kjøre båt. Ikke overvurder dine egne ferdigheter! Kos deg og nyt sommeren i rolig tempo, oppfordrer Nielsen.


Gode råd til ferske båtførere:


•Hold deg unna de mest trafikkerte områdene

•Vær varsom og ikke begi deg inn i trange områder

•Lær deg Sjøveisreglene og husk når du har vikeplikt

•Ikke overvurder båtferdighetene dine