juli 09

Kjørte el-sparkesykkel med 12 alkoholenheter i blodet. Vurderer å..Med den store økningen av el-sparkesykler har antall skader fulgt hakk i hæl. Forsikringsselskap frykter flere skader og anbefaler alle å la sparkesykkelen stå om du har tatt noen glass for mye.


– Vi registrerer flere el-sparkesykkelskader hos kundene våre. Økningen er ikke dramatisk, men vi regner helt klart med å se mer flere skader i tiden fremover, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind i en melding:


Fremtind registrerte nylig en skadesak hvor kunden oppga til selskapet at hen hadde drukket hele 12 enheter alkohol før hen satte av gårde på el-sparkesykkel. I beruselsen mestret ikke kunden tohjulingen og pådro seg både tannskader og hodeskader.


Vurderer å korte ned på skadeutbetalingen

– I denne saken vurderer vi avkortning av skadeutbetalingen på grunn av det betydelige alkoholinntaket. Dette må folk være klar over: Ikke bare kan du skade andre og deg selv, men du risikerer også å måtte ta deler av regningen selv, om du har vært spesielt uaktsom, sier Nielsen.


– Ikke fall for fristelsen å ta el-sparkesykkel hjem om det har blitt et par glass for mye på puben.
Det er særlig i storbyene bruken av el-sparkesykler har tatt av. Samtidig har flere og flere gått til innkjøp av egne el-sparkesykler. Tall fra Oslo skadelegevakt viser at det fra mars 2019 til august 2020 var om lag 1600 ulykker med el-sparkesykler i hovedstaden alene. Vel 95 prosent av skadesakene i Fremtind er registrert i Oslo og omkringliggende byer som Lillestrøm og Drammen.


– Følg reglene i trafikken og husk at du skal passerer folk på fortauene i ganghastighet, som gjerne ikke er mer enn 4-5 kilometer i timen, sier skadeforebyggeren.


Oppfordring til de yngste

Selv om de fleste el-sparkesyklene «bare» kommer opp i 20 km/ kan det være mer en fort nok, om du ikke har god erfaring og forståelse for trafikkbildet.– Tenåringer har ofte mindre erfaring med trafikkbildet, og må være klar over at de kjører mye fortere enn folk går. Vi oppfordrer alle til å ta det pent inn i kryss og tilpasse farten når du ikke har full oversikt. Husk også på at du er mindre synlig enn en bil og derfor er vanskeligere å oppdage for bilistene, sier Nielsen.


Kjøpt el-sparkesykkel som går fortere enn 20 km/t?


Uregistrerte el-sparkesykler som selges i Norge skal bare kunne komme opp i 20 km/t på egen motorkraft.
– Har du en el-sparkesykkel som går fortere enn 20 km/t er den per definisjon en elektrisk moped. I dette tilfellet må du registrere el-sparkesykkelen, og ha lovpålagt ansvarsforsikring gjennom en egen mopedforsikring. Det er egne regler for bruk av sykkelen i slike tilfeller, opplyser Nielsen.


Som eier av egen el-sparkesykkel burde du forsikre den mot skader, hærverk, tap og tyveri – også av fastmontert utstyr. I tillegg burde du være forsikret dersom du skulle være uheldig og skade andre eller andres eiendeler.


Sett deg inn i utleiers vilkår

– Når du leier trenger du ikke å tenke på tyveri, men om du skulle skade noen andre eller andres ting på en leid el-sparkesykkel, er du selv ansvarlig for å dekke skadene, påpeker skadeforebyggeren.


Skulle du selv bli skadet når du leier el-sparkesykkel kan dette dekkes av reiseforsikringen eller ulykkesforsikringen. Skulle du komme til å skade andre sine ting eller en annen person, kan du være dekket av innboforsikringen din.


– Det er også viktig å huske på at reiseforsikringen ikke dekker skader på ting du har leid, så her er det viktig å sette seg inn i utleiers egne vilkår, sier Nielsen.