juli 12

Utrygge forbikjøringer irriterer mest


Foto via Fremtind


Utrygge forbikjøringer topper listen over det vi irriterer oss mest over i trafikken, tett etterfulgt av bilister som ligger for tett. Og det er kvinner som irriterer seg mest opplyser Fremtind i en melding:Det kommer frem av en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.


– Mitt tips til alle bilister er å beregne god tid i sommertrafikken så du slipper å ta farlige forbikjøringer. Du sparer fint lite tid på å kjøre forbi, og du vil nødig være den som forårsaker ekstra lange køer eller i verste fall alvorlige trafikkulykker, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.Du sparer bare 40 sekunder per mil på å kjøre i 100 fremfor i 90 km i timen. Har du 15 mil til hytta eller din endelige destinasjon, tilsvarer dette ti skarve minutter.


Undersøkelsen viser også at 42 prosent skal på bilferie i Norge i sommer, mot 32 prosent i fjor.


– Det kan bety mye trafikk og køer. Sørg for å ha kontroll på blodsukkeret. Ta med litt mat i bilen, da blir du kanskje ikke irritert så fort. Det hjelper i alle fall meg, sier Nielsen.


Dette irriterer oss mest i trafikken
Foruten elbiler som kjøre sakte på motorveien, irriterer kvinner seg mer enn på menn over alle disse situasjonene:o Utrygge forbikjøringer. Menn 62% – Kvinner 79%

o Bilister som ligger for tett inntil din bil. Menn 46% – Kvinner 66%

o Bilister som ikke bruker blinklys. Menn 51 % – Kvinner 55%

o Sjåfører som bruker mobilen når de kjører. Menn 40% – Kvinner 60%

o Forbikjøringer når det er kø. Menn 30% – Kvinner 33%

o Folk som er dårlig til å flette ved innsnevring fra to til ett kjørefelt.
Menn 25% – Kvinner 26%.

o Elbiler som kjører sakte på motorveien for å spare strøm. Menn 13% – Kvinner 7%


Lag deg en spilleliste

Det er de yngste sjåførene som irriterer seg mest over andre som bruker mobilen når de kjører. 64 prosent av de mellom 18 og 24 år oppgir dette.

• Jo høyere inntekt, jo mindre irriterer vi oss over andres mobilbruk under kjøring.
•Det er folk i Rogaland som i størst grad irriterer seg mest over mobilbruk, 71 prosent oppgir dette. I motsatt ende finner vi nabofylket Agder hvor 33 prosent oppgir dette.


La den ligge

– La mobilen ligge når du kjører. Uoppmerksomhet som mobilbruk er årsak til mange store og små trafikkulykker. Sett på favorittspillelisten på Spotify og plott inn destinasjonen på GPSen før du ruller av gårde, sier skadeforebyggeren.


Den elektroniske undersøkelsen er gjennomført i slutten av mai 2021, med 1107 respondenter.