juli 17

Ni av ti unge voksne vil ta koronavaksine

Foto via FHIEn fersk undersøkelse fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at andelen som sier de ønsker å takke ja til koronavaksine er svært høy. Hele 93 prosent av befolkningen i Norge har sagt de vil vaksinere seg mot covid-19 eller er allerede vaksinerte. Blant de unge er 90 prosent av dem positive til koronavaksinasjon opplyser Folkehelseinstituttet i en artikkel:

– Norge er nå i verdenstoppen med tanke på dekningsgrad og en høy andel av befolkningen ønsker å bli koronavaksinert. Det er spesielt positivt at så mange unge ønsker å vaksinere seg, Vaksinering er veien å gå for å hindre alvorlig sykdom og død som følge av pandemien, slik at vi kan gjenåpne samfunnet og få større frihet, sier direktør i FHI, Camilla Stoltenberg.


Høy oppslutning i hele befolkningen

FHI gjennomfører jevnlig befolkningsundersøkelser i samarbeid med Norstat og Mindshare. Denne undersøkelsen fra uke 27 og 28 gir blant annet svar på om befolkningen opplever å få nok informasjon om koronavaksine, og hvilken holdning de har til koronavaksinasjon.


Hele 93 prosent av befolkningen ønsker å ta vaksine. Av de som svarer at de er positive til koronavaksine, har 47 prosent allerede tatt imot tilbudet. Kun 3 prosent sier at de vil takke nei, og 4 prosent opplyser at de ikke vet om de ønsker å benytte seg av tilbudet. De eldste, personer på 60 år eller eldre, har høyest oppslutning med hele 99 prosent.Siden målingene startet har vi hatt en jevn økning i ønsket om å benytte seg av tilbudet om koronavaksinasjon i Norge. Denne målingen viser den høyeste oppslutningen siden vaksinasjonsprogrammet startet, forklarer Stoltenberg.


Hvorfor ønsker befolkningen koronavaksine?

Den nye undersøkelsen viser at det er spesielt sosialt samvær, feriereiser, fritidsaktiviteter og åpne skoler som folk har savnet mest under pandemien. Ønsket om å få dette tilbake spiller derfor en stor rolle for folks positive holdning til vaksinasjon i Norge. I tillegg ønsker både unge og eldre å beskytte seg selv og andre mot alvorlig sykdom. De yngste aldersgruppene opplyser at de i hovedsak vil vaksinere seg for å beskytte sine nærmeste mot smitte (84%), bidra til mindre smitte i Norge (85%), og for å få den normale hverdagen tilbake (78%).


– Det at vi har en fantastisk oppslutning om koronavaksinasjon i Norge gir håp om å oppnå god flokkbeskyttelse i samfunnet. Da er veien kortere til en mer normal hverdag, avslutter direktøren i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.

—-

aktuell link | FHI