juli 31

Mens mange nå nyter late sommerdager, er andre i full sving. Sykehuset Østfold..


Kokk Susanne Pedersen (t.h) trives godt som sommervikar på Kalnes. Sammen med kokk Caroline Agnalt Mikkelsen klargjør hun middagen til mer enn 100 pasienter. Foto via sykehuset Østfold.


Sommerjobben

Mens mange nå nyter late sommerdager, er andre i full sving. Med helt ferskt fagbrev i hånden lager kokk og sommervikar Susanne Pedersen i stand dagens middag i sykehuset på Kalnes. Om litt skal den serveres til mer enn 100 pasienter beskriver sykehuset på sine nettsider:

Fiskekaker, kokte poteter, gulrøtter og litervis med hvit saus. Gulrotmedaljonger til vegetarianerne. Det dufter liflig i avdelingskjøkkenet i 3. etasje i sykehusbygget.


– Jeg har alltid vært glad i å lage mat, så det var et helt naturlig valg å bli kokk, sier Susanne Pedersen mens hun rører i sauskjelen. I dag er kjelen bare halvfull, men så tar den også 85 liter!

Storproduksjon

Avdelingskjøkkenet i 3. etasje er ett av fire kjøkken på Kalnes. I disse sommerdagene er mer enn 500 pasienter innlagt i sykehuset, og for de fleste er måltidene dagens høydepunkt.


– Mat er både helse og en stor del av omsorgen. Og vi vet at riktig ernæring gjør at pasientene blir raskere friske. Jeg er veldig opptatt av at kokkene som jobber her har hjerte og stolthet for faget og legger sin sjel i det de serverer til våre pasienter, sier Sølvi Thøgersen, seksjonsleder kjøkken og Hjertet kafé Kalnes.


Spesialkost i alle varianter

Selv om Susanne Pedersen ikke møter pasientene hun lager mat til, ser hun dem ofte for seg. Særlig de som har behov for ulike former for spesialkost, og dem er det mange av i et sykehus hvor det ligger pasienter med en rekke ulike diagnoser.


Hele 30 til 35 prosent av måltidene som gjøres i stand, lages som spesialkost. Her er energi- og næringstett kost, laktosefri kost, fosfatfri kost, kolesterolsenkende kost, natrium/saltredusert kost, proteinrik kost, vegetar kost og fettredusert kost.


– Målet er at alle pasientene skal kunne få omtrent det samme til middag, men det er krevende å skape god smak når det er så mye vi må ta hensyn til, sier den nyutdannede kokken.


Sammen med kokk Caroline Agnalt Mikkelsen går hun gjennom alle ønsker og dietter som er lagt inn i det elektroniske pasientsystemet. Det er viktig at rett pasient får rett kost, og informasjonen må gjennomgås med buffevertene før de anretter til pasienten.


– Det vanskeligste er de pasientene som har behov for en kombinasjon av flere ulike typer spesialkost, sier hun.
aktuell link | sykehuset Østfold | les mer her