august 06

Stor økning i snittverdi for sykkeltyveri

Foto illustr

Gjennomsnittverdien for et sykkeltyveri har økt med 20 prosent på under to år, og er nå på 12 000 kroner beskriver Gjensidige i en melding:


Samtidig viser en ny undersøkelse at 4 av 10 nordmenn har blitt frastjålet sykkelen.– Stadig flere melder sykkelen sin stjålet til forsikringsselskapet, og snittverdien fortsetter å øke jevnt og trutt, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige. Det skyldes i stor grad elsyklene som er attraktive og koster mye.


– Vi forventer at denne trenden fortsetter, og korona har forsterket dette, sier han. I 2020 utbetalte forsikringsselskapene 124 millioner erstatningskroner (Finans Norge).


Oslo mest utsatt

Flere menn (42 %) enn kvinner (37 %) har opplevd tyveri av sykkel, viser en større undersøkelse (4 200 respondenter) som Ipsos har gjennomført for Gjensidige.


Flest i aldersgruppen 40 – 59 år har opplevd tyveri. I Oslo har halvparten av befolkningen blitt frastjålet sykkelen.


– Sykkelen er dekket av innboforsikringen. Hvis den var låst inn i en garasje, bod eller boligen, erstatter Gjensidige hele verdien. Hvis det koster 60 000 kroner å kjøpe en tilsvarende sykkel, betaler vi ut 60 000 kroner minus egenandelen, sier Rysstad.


Hvis sykkelen derimot sto utendørs eller blir stjålet fra et annet sted enn hjemme, for eksempel skolen eller jobben, kan du få igjen opptil 30 000 kroner. Den summen kan du øke til 50 000 kroner. En sykkel som koster mer enn 50 000 kroner bør forsikres med en egen verdigjenstandsforsikring.


Dette kan du gjøre for å unngå at sykkelen blir stjålet

•Oppbevar sykkelen inne i boligen eller i låst bod/garasje eller sykkelparkering

•Ute parkerer du den på et opplyst sted der det ferdes mye folk

•Fjern batteriet på elsykkelen når den står forlatt ute

•Mal litt på sykkelen for å gjøre den mindre interessant

•Registrer doningen i Solid sykkelregister (arvtakeren etter Fack og Securemark).

•Anmeld tyveri så fort som mulig