august 25

NTBs språkpris til Ingeborg Senneset i Aftenposten


Ingeborg Senneset (til høyre) ble tildelt NTBs språkpris onsdag kveld. NTBs sjefredaktør Mads Yngve Storvik overrakte prisen. Her sammen med NTBs nyhetsredaktør Sarah Sørheim Foto via NTB / C. RokaNTBs språkpris til Ingeborg Senneset i Aftenposten


Ingeborg Senneset i Aftenposten ble tildelt NTBs språkpris 2020 onsdag kveld, i sterk konkurranse med mange andre nominerte. Juryen hedrer Senneset for hennes bruk av effektivt mediespråk i formidlingen av vitenskap og fakta beskriver NTB i en melding:


– En sterk språklig identitet

NTBs språkpris gis til en person som skriver godt i mediene – gjennom hele året. Det var Mads Yngve Storvik, sjefredaktør og administrerende direktør i NTB, som delte ut prisen:


– Juryen har gjort et svært godt valg. Senneset har en sterk språklig identitet. Hun tar ingen snarveier når hun manøvrerer i språklandskapet. Kvaliteten er skyhøy, sier Storvik om prisvinneren.


I juryens begrunnelse heter det:

“Prisvinneren skriver med en sjelden intensitet og nerve. Språket er engasjerende, nakent og kraftfullt. Det er noe som står der og dirrer (…). Årets vinner er en arbeidshest som på imponerende vis skriver kommentarer ved siden av sitt virke som debattjournalist. Hun har en genuin vilje til å nå fram og er i inspirerende kampmodus.”


Svarte ikke da NTB ringte

Senneset har blitt hyllet for kommentarene sine om temaer som vaksinasjon og koronapandemi, men hun har også blitt møtt med mye motstand.


– Da NTB ringte, tok jeg ikke telefonen fordi det var et ukjent nummer, forteller Senneset.– Språk har evnen til å engasjere, samle, provosere, gi kunnskap og nyansere, til å være den kalde hånden på en het samfunnspanne, til å være en lun arm rundt det ensomme individet, men i ordets makt ligger også et potensial for frykt, avmakt, harme og alt det fører med seg. Følelsen da vi etter en SMS kom i kontakt, lar seg vanskelig beskrive – men jeg håper det inspirerer mange andre unge raringer der ute til å ta til orde for noe de brenner for, sier prisvinneren engasjert.


Tidligere prisvinnere:

2019: Paal Uvaag, Morgenbladet
2018: Per Anders Todal, Dag og Tid
2017: Eirin Eikefjord, Bergens Tidende
2016: Håkon Gundersen, Morgenbladet
2015: Redaksjonen i Aftenposten Junior
2014: Truls Dæhli, VG
2013: Trude Lorentzen, Dagbladet
2012: Iver Gjelstenli, Romsdals Budstikke
2011: Kjetil B. Alstadheim, Dagens Næringsliv
2010: Hege Ulstein, Dagsavisen
2009: Hallgeir Opedal, Dagbladet
2008: Kjersti Mjør, Bergens Tidende
2007: Kjetil B. Østli, Aftenposten