september 10

Rekordsommer for redningsskøytene på Østlandet


Foto via RedningsselskapetRedningsskøytene på Østlandet rykket ut på 2 665 oppdrag denne sommeren. Det er 156 flere enn i fjor og 762 flere enn i normalåret 2019.


På landsbasis har redningsskøytene hatt sin mest aktive sommer noensinne med totalt 4 743 oppdrag mellom 1. mai og 1. september. På Østlandet har økningen vært på hele 40 prosent siden 2019 opplyser Redningsselskapet i en melding:
Flest oppdrag i Viken

Den vanligste grunnen til at båtfolket trenger hjelp er fremdriftshavarier. Det innebærer alt fra motorstopp til dregg som sitter fast, slik at man ikke kommer seg videre på turen.


–Det har vært en skikkelig rekordsommer over hele landet. Stadig flere båtfolk får hjelp med små og store problemer, vi har sjøsatt mange nye redningsfartøyer og opplever i større grad at folk bruker sjøen og kysten vår aktivt, sier Rikke Lind, generalsekretær i Redningsselskapet.Redningsskøytene har rykket ut flest ganger i Viken fylke, tett fulgt av Vestfold og Telemark. Minst behov for hjelp har det vært i Innlandet og landets nordligste fylker. Totalt har redningsskøytene utført 4 743 oppdrag mot 4 409 i 2020 og 3 625 i 2019.


Mange går på grunn

I løpet av sommermånedene bistod Redningsselskapet med å trekke 341 båter av grunn, mot 304 i 2020 og 267 i 2019. Viken fylke topper statistikken med 89 grunnstøtinger. Færrest går på grunn i Troms og Finnmark der kun to båter har fått bistand etter å ha gått på skjær denne sommeren.


Vestfold og Telemark har 79 båter fått slepehjelp etter grunnstøting, mens tallene for Oslo og Innlandet er henholdsvis 25 og 2.

–Med mange som deler sjøen er det ikke uventet at det blir flere oppdrag og flere grunnstøtinger. Dette er som regel udramatiske rutineoppdrag for våre mannskaper, men å gå på skjær kan nok oppleves dramatisk nok for mange, sier direktør sjø, Tobias Bang-Hansen.

For mer detaljert statistikk på lokalnivå, kontakt Redningsselskapets medievakt.

Oppdrag