september 11

Klar for rypejakta? Her er ekspertens tips!


Foto via Bergans

Lytt til erfarne fjellfolk, heter det. Her får du utstyrstips fra Bergans til rypejakta fra en fjellvant ringrev av en jeger.

Hans Simensen er en aktiv jeger og har solgt jaktklær og sekker for Bergans i 30 år. Han har gått på rypejakt siden ungdommen og driver aktivt med oppdrett av fuglehunder. På spørsmål om enkle tips til rypejegeren, sier han følgende;– Jakter du med hund er det viktig at hunden er i god form før jakten starter. Den bør også få litt mat ute i fjellet for å prestere bedre. Samtidig bør du ha investert i noen timer på skytebanen før du går ut på jakt. Da blir sjansen for en god rypemiddag betraktelig større.

– Som jeger i fjellet har du ansvar for både våpen, hund og deg selv, så det gjelder å være rustet for all slags vær. Riktig bekledning og et godt kart med tilhørende kompass og/eller GPS er essensielt, sier Simensen.

Klær for vær


Når det gjelder hva du bør ha på deg og i sekken, er rådene tydelige.


– Som alltid er det ull innerst og lag-på-lag bekledning som gjelder. Antall lag styrer du etter aktivitetsnivå og værforhold. Jeg pleier også alltid å ha med meg skallbekledning. Sikkerhet på jakt handler ikke bare om våpenbruk, riktig bekleding utgjør også en viktig faktor. Været kan endre seg fort i fjellet, og skulle det bli uvær er skallbekledningen avgjørende for å holde seg tørr og varm, sier Simensen.

I sekken pakker du ammunisjon og nødvendig proviant til deg selv og hunden. I tillegg er det lurt å være litt føre var.– Førstehjelpsutstyr til folk og hund er en selvfølge. Et godt tips er også å pakke en vindsekk. Denne kan utgjøre den store forskjellen om noe uforutsett skulle skje. Selv om det ikke er meldt spesielt kaldt vær bør du alltid ha lue, hansker og en tynn dunjakke i sekken. Hunden, som er vårt viktigste verktøy i jakten på rypa, trenger også påfyll av næring i løpet av en lang jaktdag. Da er det lurt å ha noen lett fordøyelige og energirike lunsjpakninger på lur, avslutter Simensen.

Gode takseringer


Ifølge Hønsefuglportalen, Fjellstyrene, Fefo og Statskog ser jaktsesongen 2021 ganske lovende ut. Spesielt i Sør-Norge ser rypebestanden solid ut i år.

Hardangervidda: Generelt meget bra.

Østerdalen og Trøndelag: Ganske bra tellinger. Noe variasjon.

Øystre Slidre: Dårlige tellinger. Jakt stengt denne sesongen.

Vestre Slidre: Under middels tellinger.

Øvre Hallingdal: Generelt bra.

Gudbrandsdalen: Middels bra.

Troms: Dårlige tellinger i ytre strøk gjør at rypejakt på Kvaløya, Nord-Kvaløya og Ringvassøya stenges i 2021. Bedre enn på mange år i indre Troms.

Nordland: Generell oppgang i bestanden og gode utsikter.

Finnmark: Et middels rypeår med store variasjoner både lokalt og regionalt. Indre strøk ser best ut ifølge tellingene.