september 22

Tips og råd ved rente­øk­ning


På bildet fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen.- Foto via Forbrukerrådet / J Tollefsen


Renteøkning

I morgen er det varslet renteøkning. Du bør ikke akseptere at bankene skrur opp prisene uhemmet.
Norges bank melder at styringsrenta settes opp, og det vil normalt føre til dyrere boliglån. Men hvor mye dyrere skal man akseptere at boliglånene blir spør Forbrukerrådet i en artikkel:Renteøkningen er varslet i god tid, og endringen i styringsrenta er en fin anledning til å utøve forbrukermakt. Det ikke noe en-til-en forhold mellom i endringen av styringsrentene og prisen på boliglån. Det er tydeligst når styringsrenta senkes, for da et det mange banker som bare delvis reduserer sine boliglånspriser eller drøyer med å følge sentralbanken.


– Nå som det går motsatt vei, skal du som forbruker ikke uten videre godta at banken gjør ditt boliglån dyrere. Du bør utøve din forbrukermakt og allerede i dag begynne dialogen med banken din om vilkårene på boliglån, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen.Uansett hva du gjør – sjekk andre tilbud!

Å ha god oversikt over økonomien er aldri en dum en ide, og renteøkning gir en gylden mulighet for en ny gjennomgang. Dette er en fin anledning for å se seg om i markedet for å finne ut hvem som har det beste tilbudet, og hvordan de ulike bankene tilpasser seg endringen fra Norges Bank.


Uansett hvilket tilbud du får fra rådgiveren din i banken har fagdirektøren et soleklart, allment råd:


– På finansportalen.no kan du sammenligne priser på lån med både fast og flytende rente, og velge det som passer best for deg. Finansportalen er en tjeneste utviklet av Forbrukerrådet og garanterer deg en reklamefri og helt objektiv fremstilling av prisene på boliglån, sier Jensen.Det kan være overraskende mye å spare på å sjekke markedet for boliglån. På et fastrentelån viser Finansportalens oversikt at med et lån på 1,5 millioner kroner er det 660 kroner å spare i måneden på å velge det billigste tilbudet fremfor det dyreste fastrentelånet.


Eksempel:


Boligverdi 3.000.000
Lån 1.500.000
25 års nedbetalingstid
Bindingstid 6 – 10 år

Mellom billigste og dyreste eksempel skiller det 660 kr pr måned.


Mellom billigste og dyreste tilbud på fastrente viser Finansportalens oversikt 2,23% 6513 kr for det rimeligste tilbudet og 3,12% 7173 kr for det dyreste. Kortere bindingstid vil gi rimeligere tilbud.


Sjekk Finansportalen her


På tide å vurdere fastrentelån?

Dersom de nye betingelsene på ditt boliglån gjør at du får en anstrengt husholdningsøkonomi, er det et tegn på at har tatt opp mer lån enn det som er bærekraftig. For å unngå økonomisk trøbbel, kan løsningen være å binde renta på hele eller deler av boliglånet for en kortere eller lengre periode.


– En fastrenteavtale gjør økonomien forutsigbar, og du unngår rentesvingningene. Er en helt forutsigbar økonomi viktig for deg og din familie bør du ta en prat med banken og høre hva en fastrenteavtale kan bety for deg, forteller Jensen.


Med fastrentelån betaler man for en forsikring mot et rentenivå som skaper anstrengt økonomi, og derfor blir boliglånet dyrere. Fordelen med denne forsikringen er at man får trygghet og mer forutsigbarhet.


– Historisk sett har flytende rente vært rimeligere enn fast rente over tid, sier Jensen. Selv om man tegner et fastrentelån, vil det være mulig å endre kontrakten eller betale inn lånet underveis. Avhengig av hva som er rentenivået på det tidspunktet da du innløser lånet, blir det beregnet over eller underkurs som vil påvirke hvor mye du må betale.


Overkurs oppstår når renta på innløsningstidspunktet er lavere enn den som gjaldt da du tegnet kontrakten og er å regne som en kompensasjon til banken for tapte inntekter.


– Underkurs er det motsatte, altså en betaling som skal komme fra banken til forbruker når lånet løses inn. Men her må forbrukere være observante, for det er ikke alle banker som har kontraktsfestet underkurs i sine tilbud av fastrentelån. Storebrand bank og Danske bank har innført en karensperiode på underkurs, men ikke på overkurs. Dette er kontraktsvilkår i klar disfavør av forbrukere og noe man må tenke på før man tegner fastrentelån, avslutter Jensen.—-

aktuell link / kilde / Forbrukerrådet