september 28

Husk vinterdekk i høstferiefjellet


Skal du opp i høyden er det sannsynlig at det blir hvit nedbør. Da må vinterdekkene på bilen for at du skal komme deg vel frem, og tilbake. Foto via NAF / Colourbox


Snøen har gjort sitt inntog i fjellet. – Skal du på høstferie på fjellet er det lurt å legge om til vinterdekk. Holder du deg i lavlandet, la sommerdekkene være på, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en melding:De nærmeste ukene er det høstferie og mange legger turen til fjells. Da gjelder det å forberede bilen på at det kan bli vinterføre.


– Skal du opp i høyden er det sannsynlig at det blir hvit nedbør. Da må vinterdekkene på bilen for at du skal komme deg vel frem, og tilbake, mener Sødal.


Mang en høstferie-turist har blitt overrasket av snøvær med sommerdekk på bilen. Da er man dessverre låst fra å komme seg avgårde.– Sommerdekk på vinterføre duger ikke, og kan føre til trafikkfarlige situasjoner for både deg og andre på veien, sier Nils Sødal.


Sommerdekk på høstferie i lavlandet

For de som ikke skal på fjellet eller være hjemme i vinterferien er det ikke nødvendig å legge om til vinterdekk ennå. – Vinterdekk er langt dårligere enn sommerdekk på våte veier i plussgrader. Så behold sommerdekkene på en stund til om du ikke skal til fjells, rådgir Sødal.


Bremselengden blir betydelig lenger om du har vinterdekk på bilen i plussgrader og regn. Det kan også øke faren for vannplaning. Da er det langt viktigere med gode sommerdekk som drenerer vannet godt.