november 15

Bli med på en uvanlig reise, menneskelig og på hjul, i den ferske dokumentaren «Gategutta – Veien mot Arctic Race»..


Foto via Kirkens Bymisjon. En feelgood-film om veien ut av rus, laget av «Norges farligste». Plakat for «Gategutta – Veien mot Arctic Race», en helaftens dokumentar laget av Trond Henriksen, Kirkens Bymisjon Halden.En sterk og viktig helaftens dokumentarfilm om utenforskap og kameratskap:

•Om å sette seg mål og jobbe sammen

•Om idretten som magisk verktøy for en mer rusfri hverdag

•Om å holde henda på styret og blikket framover

•Om hvor viktig lavterskeltilbud er for mennesker som lever i utenforskap

Desember 2020: Tony fra Halden er en avmagret, sliten narkoman på 70 kilo.


August 2021: Tony strekker armene i været under målseilet på verdens nordligste landeveisritt og gliser bredt. Hva skjedde?


– I alle mennesker finnes mange ressurser. For å utløse de gode kreftene i oss, trenger vi trygge rammer, mestringsopplevelser og venner, sier Morten Nyborg, daglig leder i Idretten Skaper Sjanser, et lavterskel aktivitetstilbud for rusavhengige, eid av Norges Cykleforbund, Norges Skiforbund og Norges Rytterforbund.Tony Jensen (43) har i mange år benyttet seg av lavterskeltilbudene til Kirkens Bymisjon i Halden. En desemberdag i 2020 tar han imot tilbudet og utfordringen: Trening i en sykkelgruppe i regi av Idretten Skaper Sjanser. Utover pandemivåren blir sykkelturene stadig lengre og Tony sterkere og mer utholdende. 1. august står alle gutta og jentene fra sykkelgruppene i Halden, Arendal og Bergen på toppen av Norge.Det beinharde eventyret gjennom fantastisk nordnorsk natur er like rått som det er vakkert: 700 kilometer på fire dager.

Men vil Tony og alle sykkelkompisene klare landeveisrittet Arctic Race of Norway – et ritt bare proffene har syklet før? Vi får bli med på reisen, forbi reinsdyr langs lette og tunge landeveier, gjennom sludd og sol, der mennesker som har vært avskrevet av mange, beviser for seg selv og alle andre – meter for meter og matpakke for matpakke – hvor rå de er og hvor mye de har i seg og kan klare – sammen. Med hendene på styret og blikket framover.– Man oppdager nye sider, blir kjent med seg sjøl på en sånn tur, sier Tony i filmen. – «Gategutta – Veien mot Arctic Race» er en dugnadsfilm full av flotte bilder og vakker musikk fra Geir Sundstøl, Henning Kvitnes og Ole Evenrud. Filmen har mange spennende personligheter som byr på seg selv, gjerne med et smil og litt barsk humor, sier dokumentarfilmskaper Trond Henriksen. Han ble kalt «Norges farligste mann» av riksavisene på 1990-tallet, var rusavhengig og satt mange år i fengsel. Han er i dag avdelingsleder ved Kirkens Bymisjon Halden.


Bli med på reisen! Filmen har førpremiere i Brygga Kultursal, Halden 23. november og skal vises av Nordic/Docs.


Fra 1. desember klokken 18:00 er filmen tilgjengelig på YouTube og andre sosiale plattformer, samt TV Østfold.