februar 15

Slik blir finalen i Melodi Grand Prix. Flere fra Østfold


Fotomontasje via NRKEndelig er det klart for årets største musikkfest. Lørdag 19. februar skal ti artister kjempe om å vinne finalen i Melodi Grand Prix – og bli Norges representant i Eurovision Song Contest.


Dette er de ti finaleklare artistene som skal opptre i MGP-finalen på lørdag, og her er også rekkefølgen beskriver NRK i en melding:


1. Oda Gondrosen: «Hammer Of Thor»


Oda Gondrosen er en 25 år gammel artist og låtskriver fra Gressvik utenfor Fredrikstad. Som 16-åring meldte hun seg på Idol, etterfulgt av The Voice i 2015, men hun følte seg for ung og synes det var vanskelig å komme noen vei med musikken etter dette. Oda la derfor musikkdrømmen på hylla i fire år og utdannet seg til sykepleier. Etter å ha jobbet noen år med mennesker i livets siste fase bestemte Oda seg for å satse på artistdrømmen mens hun enda har mulighet. Våren 2020 gav Oda musikkonkurranser en ny sjanse og takket ja til å delta i Idol for andre gang. Etter å ha gitt dommerne gåsehud uke etter uke, kom Oda helt til finalen og endte på en tredjeplass. Nå er det ingen vei tilbake for Oda som satser for fullt på musikken. Å få delta i Melodi Grand Prix har stått høyt på Odas ønskeliste i mange år og er en drøm som går i oppfyllelse. Nå er scenen hennes med låta «Hammer Of Thor».


2. NorthKid: «Someone»

NorthKid er et nordnorsk popband frontet av Bilal Saab, som sjarmerte seg inn i mange norske stuer da han vant Stjernekamp i 2019. Med sin opprinnelse fra Alta og Hasvik er NorthKid muligens verdens nordligste boyband, og nå går de all-in for å ta Norge med (nordnorsk) storm og vise seg verdig en plass i Eurovision Song Contest i mai. Ved siden av Bilal består bandet av Helge Moen, Håkon Guttormsen, Sebastian Willassen og Vegard Olaussen.
Musikkglede, lekenhet og aksept er viktige verdier for bandet i alt de gjør, noe de også håper å vise gjennom sin deltagelse i Melodi Grand Prix.

3. Anna-Lisa Kumoji: «Queen Bees»


Anna-Lisa (31) fra Asker/Drammen er utdannet på Bårdar-akademiet og har mange års erfaring som profesjonell sanger, skuespiller, dubber og musikalartist. Blant annet har hun hatt roller i «The Book of Mormon», «Flashdance» og er nå aktuell i rollen som Anita i «West Side Story». Hun har også hatt flere film- og TV-roller og er stemmen i en rekke filmer. I 2019 ble hun finalist i «All Together Now» på TVNorge, og ikke minst gullfinalist i Melodi Grand Prix med låta «Holla» samme år. I fjor var Anna-Lisa å se i Stjernekamp og vakte stor begeistring hos anmelderne. Nå er hun igjen klar for den store MGP-scenen som gav henne det store gjennombruddet som soloartist i 2019.

4. Farida: «Dangerous»


Farida Bolseth Benounis (31) har oppnådd mye siden karrieren tok fart i 2016. Hun fikk god omtale fra blant annet Billboard og MTV da hun slapp sine to første singler «Three Weeks» og «Solo Ride» med en måneds mellomrom. Farida har spilt på by:Larm to ganger og vant den gjeve prisen «Årets forbilde» i 2016. Hun har også spilt på Øyafestivalen. Andre høydepunkter er at hun har vært support for verdensstjernen Dua Lipa og spilt på festivaler som South by Southwest i Texas. I 2020 ble hun listet på NRK P3 fem ganger, og singelen «Do About It» ble trukket frem som ukas beste på samme kanal. I september 2021 ble hun finalist i «The John Lennon Songwriting Contest» i New York med samme låt.


5. Sofie Fjellvang: «Made Of Glass»

Tekst og Melodi: Sofie Fjellvang og Kjetil Mørland
Sofie Fjellvang er en 21 år gammel artist og låtskriver fra Kristiansand. Hennes store gjennombrudd kom da hun sang seg helt til finalen i The Voice i 2021. Hun har alltid hatt en drøm om å leve av musikk, og begynte i et barnekor i menigheten hennes i svært ung alder. Da hun studerte i Leesville, North Carolina i USA i 2017 vant hun en sangkonkurranse i et agentbyrå hun var en del av. Nå er hun godt i gang med sin debut-EP.6. Frode: «Black Flowers»

Frode (40) er født og oppvokst utenfor Bergen, men har halve livet vært bosatt i Oslo. Han har reist rundt i Europa og stått på Eurovision-scenen med JOWST i Kiew (2017), Rybak i Lisboa (2018) og hjalp KEIINO fram til seier blant publikumsstemmene i Tel Aviv 2019. Nå er det Frodes tur til å stå i rampelyset. Frode er for øvrig en svært erfaren artist som har sunget med en lang rekke kjente norske artister som Ylvis, Maria Mena og Åge Sten Nilsen, og har solid solisterfaring og musikalsk bakgrunn. Våren 2021 så vi ham i The Voice. Som far til tre i en tid med klimakrise skal Frode nå legge all sin kraft i låten «Black Flowers».

7. Christian Ingebrigtsen: «Wonder Of The World»

Christian Ingebrigtsen er en folkekjær artist med lang fartstid innen musikk. Han har toppet hitlistene med egne soloprosjekter, men er mest kjent for sin innholdsrike karriere som en del av den verdenskjente popgruppen A1. Sammen har de vunnet en Brit Award, en MTV Award, hatt ti singler på topp 10 i Storbritannia og solgt over 10 millioner fysiske album. Ved siden av artistkarrieren er Christian en travel låtskriver og produsent for en rekke artister. Han var blant annet med på å skrive MGP-låta «Attention» som Ulrikke Brandstorp gikk til topps med i 2020. I tillegg har han vært låtskriver på intet mindre enn fire låter som har endt på 2. plass i den norske og finske finalen. Christian kan også vise til en karriere som skuespiller og foredragsholder. I 2021 slapp han albumet «Vinger», sitt første album på norsk.


8. Maria Mohn: «Fly»


Maria Mohn er en 38 år gammel artist, låtskriver, entertainer og sangpedagog. Hun er utdannet fra Norges Musikkhøgskole og har fått mye positiv omtale for sin flotte stemme. Hun har sunget i den spellemannsnominerte vokalgruppa PUST, i Det Norske Solistkor og vært frontfigur i en rekke andre sammenhenger. Hun har deltatt i Idol og sunget på blant annet Beat for Beat, Popstokk og fremførte sin egen låt «Håp» i forbindelse med 22. juli-markeringen ved Regjeringskvartalet. I 2020 deltok hun i Melodi Grand Prix med duetten «Fool for love» sammen med Kim Wigaard. Årets bidrag, «Fly», har Maria skrevet til sine tre barn.

9. Subwoolfer: «Give That Wolf a Banana»

Brødrene Keith og Jim møttes for 4,5 milliarder år siden, da månen var en egen planet. Siden da har de erobret hver eneste planet i universet med musikken sin, og er dermed det største bandet i galaksen – noensinne. Den 20. juni 1969 dalte profeten Neil ned fra himmelen. De kalte han for «mannen med de sterkeste armene». Han lovet å hjelpe Keith og Jim med å bli superstjerner på jorden. Han skulle komme og hente dem når de hadde skrevet den beste sangen i hele universet. Neil kom dessverre aldri tilbake, men Subwoolfer fikk tak i DJ Astronaut og har nå kommet seg til Jorden. Nå skal de lete etter Neil, og ta den musikalske tronen med sangen «Give the Wolf a Banana». Dette skal de få til ved å opptre på den mest prestisjefulle scenen på hele jorden: MGP Norge 2022.


10. Elsie Bay: «Death of Us»


Elsa Søllesvik (25) fikk sitt gjennombrudd allerede som 17-åring med popsuksessen Elsa & Emilie. For låtskriveren fra Haugesund var dette starten på en reise som skulle lede til blant annet by:Larm, P3-listing, Lindmo og VG-lista. Som artist skriver hun alle låtene sine selv, i tillegg til å skrive låter for andre. Elsa har skrevet og synger introlåten til den koreanske TV-serien «The Queens House», som hadde premiere i høst. Dette ved siden av bachelorstudiet i rettsvitenskap. Elsa ble i 2014 nominert til Spellemannprisen med albumet «Endless Optimism», som har gitt lyd til TV-serien SKAM, og som sammen med albumet «Kill Your Darlings» har strømmet over 30 millioner ganger på Spotify. Hun har også skrevet låten «Witch Woods» som gikk til finalen i MGP i 2021 og «Hammer of Thor» som er med i årets sesong. Nå tar Elsa det første skrittet på veien mot nye mål med lanseringen av soloprosjektet: Elsie Bay.